niedziela, 23 sierpnia 2009

Oko Cyklopa (Bycze Oko)



Oko Cyklopa ciekawie wygląda, a przede wszystkim dobrze smakuje. W sam raz na śniadanko dla dzieci, jak i dorosłych. Proporcje zostały podane na jednego głodomora;)


Źródło: Forum Smaczny

 Oko Cyklopa

Składniki:
  • 1 kromka chleba
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz
  • ketchup
  • ząbek czosnku
  • masło do smażenia

Kromkę wydrążyć tak, aby pozostała sama skórka (może zostać trochę miąższu po bokach). Tak przygotowaną kromkę przyrumienić na patelni, ale bez tłuszczu. Natrzeć czosnkiem.
Na patelni rozgrzać masło. Położyć na nim kromkę, w "wyskubany" otwór wbić jajko.  Smażyć, aż białko się zetnie (czyli najprościej mówiąc, aż otrzymamy sadzone jajco w chlebie).
Przełożyć ostrożnie na talerz. Posolić i popieprzyć, a ketchupem zrobić na środku czerwoną  kropkę, która będzie udawała źrenicę.

Smacznego! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

*cieszę się, że Cię tu widzę :)
*komentarze są moderowane ze względu na spam
*obraźliwe komentarze będą usuwane