środa, 3 marca 2010

Kurczak w galarecie Babci Zosi



Kolejna pyszna propozycja mojej Cudownej Babci Zosi, tym razem przepyszny kurczak w galarecie. Piersi z tego przepisu są niezwykle soczyste, aromatyczne, po prostu pyszne! No i niewiele galaretki jest tutaj, większość stanowi chude, zdrowe mięsko z kurczaczka:) Wyśmienicie smakuje pokropione octem, najlepsze z kromką świeżego chlebka.
Specjalnościami Babci Zosi są jeszcze m.in. Pierogi z serem, Bigos, Barszczyk czerwony na rosole wraz z kopytkami, Zupa grzybowa.

Przepis Babci Zosi
Kurczak w galarecie

Składniki:
  • 1 większa pierś z kurczaka
  • rosół (ok. 1 szklanki) lub bulion drobiowy z kostki
  • żelatyna (do rosołu lub bulionu) ok. 2 łyżeczek
  • do ozdoby: marchewka oraz natka pietruszki

Pierś z kurczaka ugotować w rosole. Pokroić w plastry. Ułożyć na półmisku. Rosół zagotować. Rozpuścić w nim żelatynę. Ciepłym roztworem zalać piersi. Ozdobić plasterkami ugotowanej marchewki oraz natką pietruszki.

Smacznego! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

*cieszę się, że Cię tu widzę :)
*komentarze są moderowane ze względu na spam
*obraźliwe komentarze będą usuwane