środa, 8 września 2010

Szaszłyki z kurczaka i warzyw


Pewnej upalnej, sierpniowej niedzieli postanowiliśmy wybrać się z K. nad wodę. Zabraliśmy ręczniki, ponton, gill, prowiant i dużą dawkę dobrego humoru;) Było świetnie i pysznie! W naszym menu można było znaleźć m.in. szaszłyki, kiełbaski, sałatkę z pomidorów i ogórków, chlebek czosnkowo-ziołowy.
Na początku sezonu grillowego zajadaliśmy się takimi oto szaszłykami.
A dziś zapraszam na te sierpniowe, spożywane na świeżym powietrzu, ze wspaniałym widokiem na wodę i w miłym towarzystwie:)

Składniki:
  • pierś z kurczaka
  • 1 papryka czerwona
  • 1 pomidor
  • 1 ogórek
  • kilka małych cebulek
  • przyprawa do grilla
  • 1-2 pęta kiełbasy
  • drewniane patyczki

Marynata:
  • 2-3 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka curry
  • dowolne zioła (lubczyk, bazylia, oregano, tymianek)
  • 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
  • sól
  • pieprz
Marynata: Wszystkie składniki dobrze wymieszać z olejem.
Pierś z kurczaka umyć, pokroić w kostkę, włożyć do marynaty na noc lub kilka godzin. Warzywa umyć. Ogórka obrać i pokroić w grubsze plasterki. Paprykę pokroić w kawałki. Pomidora w ćwiartki. Cebulki obrać, pokroić w plastry. Kiełbaskę również w plasterki. Na drewniane patyczki nadziewać pokrojone warzywa i mięso w dowolnej kolejności:)
Posypać obficie przyprawą do grilla. Piec na rozgrzanym ruszcie, przewracając co jakiś czas, aby ładnie się przypiekły z każdej strony.

Smacznego! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

*cieszę się, że Cię tu widzę :)
*komentarze są moderowane ze względu na spam
*obraźliwe komentarze będą usuwane