sobota, 30 października 2010

Sałatka z kalafiora, jaj i pomidorów

Gotujemy po polsku!

Sałatkę dołączam do akcji Gotujemy po polsku!, której patronem jest serwis zPierwszegoTłoczenia.pl. Organizatorem są Państwo Grumkowie:)

Sałatka z kalafiora, jaj i pomidorów

Typowo letnia, lekka sałatka, która znakomicie sprawdzi się również jako dodatek do jesiennego obiadu. W skład wchodzą zaledwie trzy składniki (kalafior, jaja i pomidor) plus sos czosnkowy. Bardzo nam smakuje to minimalistyczne rozwiązanie:)
Niedawno robiłam podobne sałatki z jaj i pomidorów, z dodatkiem zielonego ogórka czy fasoli szparagowej, a nawet z żółtym serem.

Sałatka z kalafiora, jaj i pomidorów

Przepis Mamy K.

Sałatka z kalafiora, jaj i pomidorów

Składniki:
  • mały kalafior
  • 4 duże pomidory
  • 4 jajka
Sos:
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 ząbek czosnku
  • pieprz
  • sól

Kalafior podzielić na różyczki, ugotować w osolonej wodzie. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w grubszą kostkę. Jaja ugotować na twardo, ostudzić, obrać i pokroić w ćwiartki.
Sos: Wymieszać jogurt z majonezem, dodać zmiażdżony czosnek. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem sosem polać warzywa.

Smacznego! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

*cieszę się, że Cię tu widzę :)
*komentarze są moderowane ze względu na spam
*obraźliwe komentarze będą usuwane