sobota, 6 listopada 2010

Krokiety z farszem cebulowym


Gotujemy po polsku!

Do akcji Gotujemy po polsku!, której patronem jest serwis zPierwszegoTłoczenia.pl dodaję kolejną propozycję na pyszne Krokiety z farszem cebulowym. Tę sympatyczną akcję przygotowali dla nas Państwo Grumkowie, Irenka i Andrzej:)

Krokiety z farszem cebulowym

Przepis na te pyszne krokieciki wypatrzyłam kilka dni temu przeglądając stronę Śląskie Smaki. Uwielbiamy tego typu dania, a więc spróbowaliśmy.
Zaskoczył nas smak, jak najbardziej pozytywny. Kilka składników, a efekt znakomity:) Najlepsze na ciepło, z sosem pomidorowym. Polecam!

Krokiety z farszem cebulowym

Źródło: Strona Śląskie smaki

Krokiety z farszem cebulowym

Farsz:
  • 4 cebule
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki masła
  • 4 łyżki tartego żółtego sera
  • sól
  • pieprz
Naleśniki: (lub Wasz sprawdzony przepis)
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oleju
  • 1,5 szklanki mąki

Farsz: Cebulę kroimy w krążki. Smażymy na maśle do momentu zeszklenia. Dodajemy bułkę tartą, starty żółty ser i smażymy do momentu rozpuszczenia się sera. Doprawiamy solą i pieprzem.
Naleśniki przygotowujemy w tradycyjny sposób. Gdy są gotowe nakładamy łyżkę farszu i składamy w kwadraty. Gotowy krokiet obtaczamy w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Obsmażamy z obu stron na złoty kolor na uprzednio nagrzanej patelni z olejem.

Smacznego! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

*cieszę się, że Cię tu widzę :)
*komentarze są moderowane ze względu na spam
*obraźliwe komentarze będą usuwane